Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen vrijdagavond in Parijs opgeëist. In Frankrijk is de noodtoestand uitgeroepen. Dat biedt de autoriteiten meerdere instrumenten om in te grijpen bij groot dreigend gevaar of vermoeden daarvan.
Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen vrijdagavond in Parijs opgeëist. Dat gebeurde zaterdag door middel van een ongedateerde videoboodschap waarin aanvallen worden aangekondigd. President François Hollande bevestigde zaterdagochtend dat IS de aanslagen heeft uitgevoerd.
Zeker 127 mensen zijn vrijdagavond door aanslagen op verschillende locaties in Parijs om het leven gekomen. Er zijn 180 gewonden geteld, van wie er 80 zeer slecht aan toe zijn, zo heeft de Parijse politie zaterdagochtend officieel bekendgemaakt.
Het Openbaar Ministerie in de Franse hoofdstad zei dat 128 mensen door de aanslagen zijn omgekomen en dat 99 mensen in kritieke toestand in ziekenhuizen liggen.
Boodschap IS tegen Frankrijk
IS liet de videoboodschap later volgen door een officiële mededeling, waarin sprake is van strijders die waren uitgerust met explosievengordels en machinegeweren, die aanslagen uitvoerden op diverse locaties, die zorgvuldig waren uitgekozen. ,,Zolang Frankrijk doorgaat met zijn politiek, blijft het land een belangrijk doel” voor IS.
Volgens de mededeling van IS zal Frankrijk niet in vrede leven zolang het bombardementen uitvoert. ,,Jullie zullen zelfs in angst naar de markt gaan", zo luidt de boodschap in de video. De Franse luchtmacht voert bombardementen op IS-stellingen uit in Syrië en Irak.
Een woordvoerder van Al-Hayat, de publiciteitsorganisatie van IS, roept moslims in Frankrijk, die niet naar Syrië kunnen reizen om daar aan de strijd deel te nemen, op aanvallen uit te voeren.
Hollande spreekt van oorlogshandeling
De Franse president Hollande heeft de aanslagen betiteld als ,,een oorlogshandeling". Hij sprak zaterdagochtend na afloop van een bijeenkomst van de nationale veiligheidsraad in het Elysée.
De president zei dat aanvallen, die 127 mensenlevens eisten, buiten het land door IS zijn georganiseerd en met hulp in Frankrijk zijn uitgevoerd. Hij verklaarde dat hij het parlement maandag in een buitengewone vergadering zal toespreken. Bovendien kondigde hij een periode van drie dagen van nationale rouw af.
De Syrische president Bashar al-Assad heeft dertien uur na de aanslagen in Parijs vanuit Damascus een veroordeling van de gebeurtenissen laten horen. Deze terreurdaden zijn gelijk aan wat zijn volk in de achterliggende vijf jaren van gewelddadige burgeroorlog heeft doorgemaakt, verklaarde de Syrische president zaterdag via de staatsmedia.
Noodtoestand in Frankrijk
De noodtoestand die in Frankrijk is uitgeroepen, verschaft de autoriteiten meerdere instrumenten om in te grijpen bij groot dreigend gevaar of vermoeden daarvan.
In algemene termen betekent het dat de bewegingsvrijheid van mensen kan worden ingeperkt en bepaalde gebieden kunnen worden ingericht als veiligheidszone.
Een tweede verordening die de Franse ministerraad heeft getroffen, geldt voor speciale maatregelen die de politie in Parijs en omstreken kan nemen. Dat houdt onder meer in dat als gevaarlijk aangeduide personen onder huisarrest kunnen worden geplaatst, grotere verzamelplaatsen afgesloten kunnen worden, wapens kunnen worden ingevorderd, huiszoekingen kunnen worden gedaan. Frankrijk heeft momenteel verder zijn grenscontrole uitgebreid.
Eiffeltoren en musea gesloten
De Eiffeltoren is zaterdag gesloten. De beroemde attractie in Parijs vraagt bezoekers om begrip voor de maatregel. Hoe lang de Eiffeltoren dicht zal zijn, is niet bekend.
Kort na de aanslagen gingen ter nagedachtenis aan de slachtoffers de lichten op de Eiffeltoren al uit. Dat was voor het eerst sinds de opening in 1889. Ook andere toeristische trekpleisters in Parijs zijn zaterdag en mogelijk ook zondag dicht, waaronder doorgaans drukbezochte musea als het Louvre, Musée d'Orsay en het Petit Palais.
Informatienummer Nederland
Mensen die inlichtingen willen hebben over Nederlanders in Parijs kunnen een nummer van de ambassade in Frankrijk bellen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zaterdag laten weten vanwege de aanslagen in de Franse hoofdstad. Het nummer is +33 (0)1 40 62 33 00.
Ook de Franse politie en overheid hebben een speciaal nummer geopend voor toeristen. De nummers zijn 0800 406005 of +33 (0) 1 45 55 80 00.
Volgens een woordvoerster zijn er zaterdag tot het begin van de middag al tientallen telefoontjes binnengekomen. Het gaat om mensen in Nederland die naar Frankrijk wilden en mensen in Frankrijk die terug naar Nederland willen. ,,De vragen gaan over hun terugvlucht bijvoorbeeld, over het verkeer, de Thalys, Eurodisney.''
Het onlinecondoleanceregister op Condoleance.nl voor slachtoffers van de terreuraanslagen in Parijs wordt zaterdag druk bezocht. Rond 11.30 uur was het al ruim 3600 keer getekend. Het register werd om middernacht geopend.
Geschokte reacties
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft met veel afschuw kennis genomen van de gebeurtenissen in Parijs. De stad leeft mee met alle slachtoffers van de aanslagen.
,,De aanslagen in Parijs vervullen ons met afschuw en verdriet. Het doden van onschuldige burgers in een kosmopolitische stad, de stad van het licht en de verlichting, is pijnlijk voor de mensheid en dient door ons allen met kracht te worden bestreden. Terroristen zaaien dood en verderf en willen ons tegen elkaar uitspelen. Wij, burgers en overheden, moeten juist onder deze verdrietige omstandigheden bij elkaar blijven en samen zoeken naar het antwoord'', zegt Aboutaleb.
Nederlandse moslims, verenigd in het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), hebben de aanslagen in Parijs scherp veroordeeld. In een verklaring spreekt het CMO van ,,barbaarse, laffe, onmenselijke terreuraanslagen tegen de Franse samenleving en in feite de gehele mensheid. De Nederlandse moslimgemeenschap is intens verdrietig en voelt zich dan ook verbonden met alle slachtoffers en het Franse volk."
,,Laten we allemaal waakzaam en alert zijn dat deze zieke misdadigers ons niet uit elkaar drijven met hun laffe misdaden", zo waarschuwt het CMO.
Ook de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) is geschokt. ,,De islam leert ons dat wie een mens doodt, als het ware de hele mensheid heeft gedood. Onze intens medeleven en gebeden zijn bij alle slachtoffers en hun nabestaanden."
,,Wij zullen samen met alle Europeanen die democratie en rechtsstaat een warm hart toedragen, blijven strijden tegen geweld en haat, ongeacht wie de afzender is. Opdat we met zijn allen samen een vuist kunnen maken tegen terreur en extremisten", schrijft RMMN-voorzitter Yahia Bouyafa zaterdag in een verklaring.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl